LiLi & Judy menni Anglia

Színes, magyar vígjáték (2008) Két elszánt leányzó úgy dönt, hogy elhagyja szülőföldjét, és nekivág a kalandokkal teli útnak, mely a Ferihegyi repülőtéren át a "Ködös Albion"-ba vezet. Útjukon ezer veszély leselkedik rájuk; a lányok nem is sejtik, mekkora fába vágták fejszéjüket. A főszerepben: Hornyai LiLi és Csiky Judit.

Kalendárium

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Így írtok ti...

  • Sushuka: Hallo! Kutya kiutaztatassal kapcsban gugliztam majd kidobota az oldalatokat, es hat amellett h hasznos, tanulsagos eszmeletlen sokat rohogok :D uh akerdesem az lenne,h mi van veletek??? Kivancsi len... (2013.04.06. 00:29) Az, amelyik a Judyról szól röviden...
  • anonimaurora: Sziasztok! Nem akartam leragadni nálatok,csak körbe szerettem volna futni a témát s végül annyira egyedi és haláli jó fejnek tarom a stílusotokat,hogy mindent végig csekkoltam :D Pedig a célom,az an... (2011.11.10. 22:20) Mi van mar?!
  • Aragornka: Szia, hasznosak az írásaid. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan jelentkeztél a mekibe és mennyi idő telt el addig, amíg felvetek. Sajnos újdonsült telepesként fogom én is kezdeni és így jól jönne ezt t... (2011.07.18. 11:07) A Mekdonáldc titok
  • gerihajn: Szia, Szerintem ez az oldal is tok jo: www.ingyenesangliaimunkalehetosegek.com/ Itt Angliaban elo magyarok tesznek kozze munkakat. En ezen az oldalon talaltam egy kitchen porter munkat. Akkoriba... (2010.12.03. 22:35) Munka van. Csak nem nekünk.
  • dalmi001: szia ciccccc!!!Ti autóval vittétek a kutyusotokat??mert mi is szeretnénk de már nem tudjuk kinek higgyünk!!mi kellett nektek pontosan a kutyus kiviteléhez??köszi nagyon fontos mert februárban vinnén... (2009.11.12. 19:07) A víziszörnnyel mi lesz?

free hit counter

2008.06.04. 16:56 DarthRosenberg

Ecetes chips barna szósszal és halott vámpír sonkával, avagy, A VÁLYÚ

Egyik megbecsült olvasónkra hivatkozván, szeretném kifejteni, hogy mi a helyzet a szupermarketen polcain. Ugyanis utolsó bejegyzésem az éttermek, pubok kínálatával foglalkozott, de ha már így felmerült, górcső alá veszem a Tesco, Aldi, Woolworth, Asda, Somerfield és társainak csodáit.
Mert hogy azt gondolná az ember, hogy ebben nincsenek akkora különbségek a kontinentális európai szupermarketek és az angliaiak között. Na így érhetik a legnagyobb meglepetések az embert.
Nem hiszem, hogy mindenki fel van készülve az ecetes chipsre például. Ez nagy sláger itt, gyakorlatilag nincs is szimpla sós chips (ami kapásból a sültkrumplit jelenti itt, úgyhogy érdemes inkább a crisp szót használnunk, ha nem akarunk félreértéseket), csak "salt&vinegar" chips, aminek az íze: blöááá! Mivel itt a barbaque (BBQ) nagy népszerűségnek örvend, mindféle BBQ-s chipset is találhatunk, de ezeknek az íze leginkább a ketchup-os és a paprikás chipsek keverékének felel meg. Nagy divat itt a "roast" (rostély) is, úgyhogy van "roast beef" chips is, de ezt már nem lennék hajlandó megkóstolni. Ami nagyon érdekes, hogy itt előszeretettel csomagolják a rágcsálnivalókat mini zacskókba, épphogy egy falásnyi adagot árulva ezzel. Persze a kiskapu itt is megvan: 8-as, 14-es, 28-as, óriás zacskók, amikben sok kicsi csomagot találhatunk. Ennyit a rágcsákról.

Angliában még a gyümölcsvásárlás sem úgy működik, mint otthon. Simán elkérnek 1 fontot előre csomagolt, magozott görög dinnye kockácskákért. Létezik Disney-s banán, Mickey és Minnie egér figuráival a zacskón, gondolom, hogy könnyebb legyen lenyomni az ecetes chipset zabáló gyerekek torkán a vitaminokat. Minden gyümölcsből és zöldségből létezik a Tesco verzió és létezik az Organic verzió, ami szerintem csak annyiban különbözik, hogy ezutóbbinak szüretelőit egy helyett két tál rizzsel fizetik meg és nem rákkeltő csak enyhén mérgező anyaggal permetezik - mármint magát a növényt, nem a szüretelőt...

A felvágottak környékét általában elkerüljük, mert már messziről is olyan halott vámpír színük van (mindnek, nem számít, hogy miből készült és van-e benne színezék), hogy az élettől elmegy a kedvünk nemhogy az ételtől. Persze egy-két elhaladásunk alkalmával a felvágottas soron megfigyeltem, hogy itt főleg a sonkák futnak jól (reméljük, hogy csak képletesen futnak). Szalámiből csak nagy mócsingos olasz néven szereplő dolgokat találhatunk, nem éppen szimpatikusak, de ezekről legalább el tudom képzelni, hogy valakinek felkelti az érdeklődését.

Kenyérből találhatunk mindenfélét, de igazság szerint mindegyik ugyanolyan, zacskózott, előre szeletelt kocka kenyér. Némelyik csomagolása azt mondja, hogy vastagabbra van szelve, némelyiké pedig hogy vékonyabbra, de eddig nem sikerült különbséget felfedeznünk. Pésütik terén nagy a választék, muffinok, teasütemények, croassaintok, fánkok, előre elkészített, feltekert, csomagolt palacsinták, mind megtalálhatóak. Utolsó pillanatban eszmélő avagy költséghatékony szülők itt a lurkó szülinapi tortáját is pillanatok alatt beszerezhetik. Választhatnak Pókemberes, Barbie-s, Bob, the builder-es (az angol rajzfilm kultúra egy teljes másik bejegyzést érdemelne, ha lennénk annyira agyhalottak, hogy elmerüljünk benne), Dora, the explorer-es, Pat, the postman-es, Peppa pig-es, Thomas-os, Dr. Who-s és High School Musical-es (bláá, ez itt nagy mánia, borzalom!) torták közül, de találtunk női mellet ábrázoló tortát is, az idősebb vásárlóknak. Gondolom... remélem...

Nagy a választék a különböző nemzetiségi ételek között is, a világ minden tájáról érkező utazók megtalálhatják a saját nemzetük, kultúrájuk, vallásuk egyedi, speciális ételeit. Ezért is jutottam arra a következtetésre, hogy Magyarország nem része a világ minden tájának, mert pörköltkockát és delikátot nem találtunk soha, sehol. Persze tévhiteket is szeretnék eloszlatni: van tejföl, van vegeta, van piros paprika, van citromlé. Van itt ketchup is, de gyakoribb a brown sauce néven futó lötty. Szeretem az ilyen elnevezéseket, egyszerű, lényegre törő és kifejező: barna szósz. 
Szóval visszatérve a nagy multi-kulti bevásárláshoz, múltkor találtunk kosher sprite-ot. No comment.

Ami igazán szembeötlő, az a rengeteg készétel, mikrós étel és félperc alatt forró vízzel elkészíthető étel. A szokásos mirelit termékek (pizzák, olajban kisütős dolgok, sütőben 10 perc alatt elkészülő kaják) mellett találhatunk mikroban elkészíthető, egy személyes ételeket, melyeknek csak a külső rétegét kell megböködni villával (nagy pukkanások kíséretében) és már mehet is a mikróban 5 percre. Ezekből is van mélyhütős és sima hűtős is. A választék igen széles, bár pénzügyi adottságaink miatt mi elsősorban a Tesco Value-sokat (Tesco Vályú - a klasszikus piros, fehér, kék színekben pompázó "gazdaságos" megoldás) szoktuk nézegetni. ezek között van Lasagne, bologna-i spagetti (amibe gombát tettek...), curry-s csirke, cottage pie (valami húsos) és fisherman's pie (valami halas). A mélyhűtősök között picit nagyobb választék, ott még sajtos omlettet is vehetünk vagy édes-savanyú csirkét, esetleg chilli con carne-t. Persze ha nincsenek olyan megszorításaitok, mint nekünk, akkor rengeteg vegetáriánus készételt (egy félsoron csak vega mikrós kaják vannak), minőségi hozzávalókból készült, teljes vacsorákat találhattok a polcokon. Az egésznek a lényege, hogy ne kelljen főzni és mosogatni. Ennek előnyeit, hátrányait most nem hivatottam megvitatni, van neki ebből is, abból is.

Ami igazán izgalmas, az a self-service check-out, ahol játszhatunk pénztárost és lehúzhatjuk saját kosarunk tartalmát a vonalkód ellenőrzőn. Fizethetünk készpénzzel (mint egy automatánál), kis kiírás mondja, hogy a királynő fejét dugja be először ("Queen's head first", ez a Bözske szeret fejest ugrani a dolgokba). Még valami, amit tudni érdemes: Angliában nem csak az alkoholos italok és dohányáru esetében kérnek személyit. Itt öngyújtót sem vásárolhatunk igazolvány nélkül.

Tegnap ki kellett szaladnom a munkahelyemről (a konyháról) a Somerfield-be, hogy vegyek egy új konyhai öngyújtót (tudjátok, aminek ilyen jó kis hosszú vége van és például sütőket lehet vele kellemesen egyszerűen begyújtani) és megkérdezték, hogy elmúltam-e 21......
Ez zárszónak épp megteszi. :)

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://brighton.blog.hu/api/trackback/id/tr57503681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.06.04. 17:44:57

Az ecetes chipsre vonatkozó bröááá megjegyzést vitatnám. Valóban nagyon durva, de ami még durvább, hogy függőséget tud kiváltani. Én néhány heti szobafogság és ágyhoz kötözés árán le tudtam jönni a cuccról, de még így se volt könnyű. Akikkel eddig találkoztam, azok vagy szívből utálták, vagy rajongtak érte. A kettő között senki nem volt.
Most írjam, hogy ki kell próbálni?

A különféle BASIC cuccokkal pedig elég jól megvagyunk, bár kétségtelenül nem a minőség csúcsát képviselik. De a Tesco és a Sainsbury's polcain ezek az szuperolcsó termékek jóval magasabb színvonalúak, mint amiket otthon Tesco gazdaságos címen próbálnak ránksózni. Így elmondhatják, hogy náluk árban és minőségben is ez az alap, tehát a többi cucc már csak ezek felett lehet. Na itt érzem én az igazi gazdasági versenyt.

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.06.04. 17:46:13

Egy kicsit sokszor írtam le hogy CUCC, de lehet, hogy ez a basic termékek mellékhatása...

LiLi 2008.06.04. 20:46:21

Szia Jocó!

Az ecetes chipset én próbáltam, és az utálósok táborába tartozom...
Egyébként meg mi is a basic cuccokat vásároljuk, néha olyan a bevásárló kosarunk, mint egy nagy Tesco reklám, minden fehér-kék-piros. Mindennel egyet értek, amit írtál, hogy sokkal jobb minőség, mint Magyarországon, persze nem a csúcs, de okés. Szóval egyet értünk, csak be kell látni, hogy vannak furcsaságok a Tesco polcain... :)

Guffy co. 2008.06.05. 00:22:48

Csajok!
(meg a Jocó is)

A kedvemért keressétek meg a tecsóban a konzervált spagettit (lásd előzó bejegyzés commentje), és kóstoljátók meg piritóssal! Ha leküzditek szerintem britt állampolgárságot adnak érte. Úgy megéri...

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2008.06.05. 01:08:21

Csajok:
Ne higgyetek a Guffynak, nem is adnak állampolgárságot a kóstolásért! Ez csak fake...

Egyébként ma is tanultam valami újat. Paradicsomos babkonzerv (20p) vízzel felöntve, felforralva, hozzá pedig Gravy fűszerkeverék (57p). Ettől besűrűsödik és bableves állaga és íze lesz a cuccnak.
Úgy minőségben, úgy pedig mennyiségben teljesen helyén van a dolog és mindennel együtt 1 font alatt egy komplett ebéd.
Nem akartam elhinni, de tényleg.

Guffy co. 2008.06.05. 08:56:05

de igenis jár érte! nekem már majden megvolt csak tudatilag nem bírtam.

Jocó, az űrkajáért is adnak ám állampolgárságot :-)

B 2008.06.14. 20:23:30

Észrevettem egy jókora különbséget a kenyerek között! Nem egyformán penészednek! Az olcsó asdás kenyér egyből zöldre vált, míg a drágább társai elöbb fehérednek majd csak ezután zöldülnek. Szerintem ennek magyarázata az asdás kenyér némi szervesanyag tartalma, amit valami beledöglött, de kellően szétnyomott állatnak tudok be.

marmalade 2008.07.22. 20:41:02

Pörköltkocka és delikát IS VAN. Jó polcon kell keresni.
süti beállítások módosítása